Umie.Artoqiemie: Pasar Karat Di Memory Lane Loken eeeeepoh

23 September 2014

Pasar Karat Di Memory Lane Loken eeeeepoh

Salam karat ipoh aman jaya, haha.
ini kisah satu pagi masa hati berkarat, haha. Ubatnye kena pergi pasar karat baru karat tu hilang (deep) haha. Dalam pukul 10 camtu si arnab amik dekat kolej, sebenarnya plannya awal, biasa janji melayu keling jadila lambat. hoho.


akak tudung bunga-bunga tu gigih betul duk korek-korek laci kayu kecik. Yang akak denggi pulak sibuk amik gambar. Tapi serious aku suka gila scene pasar karat ipoh berbanding kat penang. hehe. i liokee.


Kalau nak carik barangan antik, sini memang berlambak, name it ! semua ada. Macam Time World Atlas semua tu murah-murah je, kalo pandai tawar makin murah.


Laci yang aku pegang ni rm3 je.. Ade 2pcs je haritu kat booth pokcik tuuu.


aiyakkk akak umie artoqiemie, mencangkung cangkung nak pergi manaaa?


clutch yang aku pegang tu sangat bagus. Still nampak baru lagi, limited punya sebab sapa yang naik singapore airline (business class passenger only) yang akan dapat clutch tu. sangat banyak tempat nak letak card , hp pun boleh muat.


Morq!! kau nak basikal tua kan? tak perlu beli kat teluk intan, beli sini cukupla. hehe. Potrait lama pun dorang jual jugak. Nanti tua-tua boleh aku jual potrait aku eh? kahkah.


Aku jenis perempuan yang guna wallet lelaki, 2 , 3 kali jugak la aku dok belek-belek wallet kulit tu, fikir nak beli ke tak. Sebab aku punya wallet dah barai tempat duit syilingnyer adoinyepun terok nau. Tapi pokcik tu nak jugak rega dia, aku rasa macam masih mahal aku letak balik. haha.


Apa yang aku peliknye kan. aku punye roomate(si denggi) , umor belom cukup 20 taon tapi sibuk tengok pinggan mangkuk.. hahaha. aiyerrrr~ tapi seb baik gambar ni dia amik gambar kereta mainan.


ade trompet. besor wooo.


Kalau boleh semua aku nak gantung kat lengan. hahaha.mula-mula suka yang jenama ferrari, kekonon matching ngan jam haha. aaaa rambang mata semua unik. Mokcik baju merah tu yang berniaga beg-beg ni.


Tak tahu nak pilih yang mana. lama kat beg beg ni je aku rasa haritu hahaha.


like i said.... Denggi tak habis-habis dengan dia punya mangkuk , sudu semua.. mak mak angat!


Pokcik ni happy je..


Jatuh hati sama ini hemlet (helmet). bukan jatuh hati dengan sebelah kiri tu eaaa.. helmet ni sesuai betul pakai merempit pergi fakulti. wrenggg wrengg...


Aku paling suka tengok "tick tick" jam pasar karat.. sangat branded rupa paras nya. haihh. Tapi tu la, besar besar semuanya.


Macam kat Nepal pulak perasaan masa ni. Alhamdulillah terkawal keadaan disana, cuaca ok-ok saja.


Sebenarnya nak angkat yang besor tu kuderat takdak pulak anyonyo..


Style betul kalo balik kampung pakai beg ni, tapi kalo bawak naik kapal terbang, terbang takde pilot cuz im so fly~ susah sebab tak boleh sorong tarik.

 

Ni kalo budak fashion style la kalo bawak beg camni bawak dorang punye drawing .


Yang ni mesti opak aku suka , tempat buang abu rokok.. sangat unik dan esklusif gitew, punat hitam yang atas tu tekan ke bawah kalo nak buang abu/puntung rokok.


tupperware nescafe! sapa suka kopi macam aku, mesti dia pandang punya barang-barang berkaitan kopi.


Kalo luck baik, dapatla tengok live band kat pasar karat ni.. Pakcik ni tidak boleh melihat tapi berkebolehan menyanyi.. :D


Aku dengan denggi memang kaki bundle. Mana nak dapat baju 3 helai rm5...


Kiteorang balik dengan bahagia sekali.. huhu ! apa yang aku cekau dari sana? tadaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!


Waaaaaa, happy umie ! (^__^) Kalo nak pergi karat ipoh, korang carik je jalan dato onn jaafar. Pastu jumpa the store. Belakang the store. Landmark paling senang Ipoh City Hotel.

-chiaw-

26 comments:

Amanda Suria said...

Mak aii..kot akak la yg pi...confirm penuh boot keta....

Mek Onie said...

umie beli juak clutch tu?aummmmmmmm

Nadratul Syazwana said...

Wahhh macam banyak barangan vintage je? Style! Hehe

Anizz Annisa said...

perghh barang2 antik tu.. cantik2 lagi tu...

Nuriesya Nadia said...

Tak sempat pergi langsung masa study dekat SI dulu. Hish. Macam nak kena pegi je ni. Ehem.

Umie Artoqiemie said...


@amanda : akak g mane2 pun penoh haha

Umie Artoqiemie said...


@mek onie : beli.. murah oi, tak keruan

Umie Artoqiemie said...


@nadratul : sangat2 banyak nyesal kalo x pergi

Umie Artoqiemie said...


@anizz : kannn

Umie Artoqiemie said...


@nuriesya : kene pergi wahai nuriesya haha.. dapat barang murah kalo pandai tawar menawar

Ariwandy Bidor Andee said...

Ko luk helmet dun... Waaaaa

Ariwandy Bidor Andee said...

Ko luk helmet dun... Waaaaa

Ariwandy Bidor Andee said...

Ko luk helmet dun... Waaaaa

Ariwandy Bidor Andee said...

Ko luk helmet dun hihi...

Liza Razak said...

dulu saya start pegi pasar karat ni dari zaman sekolah. hujung bulan je mesti pergi ngan parents pasal diorang ni suka brg vintage & makan mee kari sedap gile.masa tu bukan kat tempat sekarang ni..kat situ pun happening gak.

Faarihin said...

Sepanjang aku dok tronoh dulu, tak pernah lagi sampai ke pasar karat ipoh tu. Bagus betul ko umie.. rajin sungguh berjalan-jalan. Awat ko tak beli helmet tu. Kan nampak macam style je bila ko pakai. Hehe.

nor hidayah mohd nor said...

Bestnya. hari tu pergi tapi takde budget. just nak tengok2. next time kena pergi ni. hehehe

lieyalatif said...

pecinta barang2 antik mmg suke la kalo gi tempat2 ginie...

byk jugak ko borong tuk dik...amboi2...

hainom OKje said...

Tak pernah gi Pasar Karat ....best rupanya.....
Nak tya kenapa dipanggil denggi roomate tu? Pernah kena denggi ke? Haha ....
Gambar bawah sekali tu nak lelong ke hehe

I 'm T i e r a said...

haii umi. tiera google2 jumpe blog umie. sampai sini sebab di tag utk liebster award. Taktau mcmn sebenarnya nak buat :'D tp ni dah faham dah, kena tag 11 blog lain.

tra mgkn tak kenal umi, umi pon tak kenal tra, tp kalau sudi umi jawab 11 soalan yg tra tag umi boleh? salam kenal :)

http://sweettyra.blogspot.com

Nastyna said...

this remind me of trodel markt kat sini lama dah tak pergi tinjau. nak pergi la weekend ni :p mode dengki haha.

Azlan Strider said...

macam besar gak pasar karat nie rupanya...nanti kalau jalan2 ipoh leh try2 usha..kalau ade rezeki laa..hehehe

Regards,
-Strider-

Elya Roza said...

Bnyk nyr barang3 vintage kt pasar tu

Nys Anis said...

anyaknye opingg. hehe. anis pun pegi last weekend.. ada beg satu tu cantik!!! pastu murah!! suka suka..

btw camera apa umie guna utk smua pic kt atas ni ye? thankxx

Bashtiah said...

Best nya! Untuk orang yang kurang mengembara/ merantau macam saya ni memang takkan tau sangat tempat2 macamni... Tapi memang nampak mcm best, macam style2 jonker walk kut eh?

Izzati Amira said...

lorong kat gerbang malam or kat tempat lain erk? hehhe. tak jejak lagi. inshaa Allah next sem nk pergi.. hehe