Umie.Artoqiemie

28 September 2014

Tukar pencuci muka avon anew white 360' WHITE

Salam perak aman jaya.

 Hari .. emm tak ingat hari ingat, aku beli pencuci muka baru, sebelum ni aku pakai produk elianto(green tea). Dalam sebulan lebih aku pakai, entoh tak masuk ke apa , aku rasa kulit muka aku ni gatal.


Tadaaa!!!  kawan aku yang manager avon ni cakap jangan tukar-tukar produk, karang muka kau problem mie..Kalau nak pakai avon berterusan dia cadangkan pakai pencuci muka anew dulu selama 3 bulan baru boleh pakai yang lain-lain (kira satu set), bagi kulit muka back to normal takut ada asid chemical yang boleh kupaskan kulit wajah.


Sebelum ni aku pakai avon jugak, iaitu solution yang warna hijau tu. Sangat berkesan untuk muka sensitif yang berumur 20 tahun ke bawah. Aku dah tak layak pakai solution tu sebab umur dah tua kah kah!


pencuci muka ni, warna putih. bau agak wangi tambah bau ubat sikit la. Antara kebaikan anew 360' white yag aku baca ialah :
1)Washes off dirt
2) oil and rough skin while soothing and moisturizing skin.


So far, dah seminggu aku pakai pencuci muka ni takdela gatal-gatal macam aku pakai satu set green tea elianto tu, sebab tak masuk dengan kulit muka aku. Harga anew 360' white berharga rm47. Kalau ahli, rm32. Harga mampu milik..
 korang pulak pakai pencuci muka apa ?
-chiau-

23 September 2014

Pasar Karat Di Memory Lane Loken eeeeepoh

Salam karat ipoh aman jaya, haha.
ini kisah satu pagi masa hati berkarat, haha. Ubatnye kena pergi pasar karat baru karat tu hilang (deep) haha. Dalam pukul 10 camtu si arnab amik dekat kolej, sebenarnya plannya awal, biasa janji melayu keling jadila lambat. hoho.


akak tudung bunga-bunga tu gigih betul duk korek-korek laci kayu kecik. Yang akak denggi pulak sibuk amik gambar. Tapi serious aku suka gila scene pasar karat ipoh berbanding kat penang. hehe. i liokee.


Kalau nak carik barangan antik, sini memang berlambak, name it ! semua ada. Macam Time World Atlas semua tu murah-murah je, kalo pandai tawar makin murah.


Laci yang aku pegang ni rm3 je.. Ade 2pcs je haritu kat booth pokcik tuuu.


aiyakkk akak umie artoqiemie, mencangkung cangkung nak pergi manaaa?


clutch yang aku pegang tu sangat bagus. Still nampak baru lagi, limited punya sebab sapa yang naik singapore airline (business class passenger only) yang akan dapat clutch tu. sangat banyak tempat nak letak card , hp pun boleh muat.


Morq!! kau nak basikal tua kan? tak perlu beli kat teluk intan, beli sini cukupla. hehe. Potrait lama pun dorang jual jugak. Nanti tua-tua boleh aku jual potrait aku eh? kahkah.


Aku jenis perempuan yang guna wallet lelaki, 2 , 3 kali jugak la aku dok belek-belek wallet kulit tu, fikir nak beli ke tak. Sebab aku punya wallet dah barai tempat duit syilingnyer adoinyepun terok nau. Tapi pokcik tu nak jugak rega dia, aku rasa macam masih mahal aku letak balik. haha.


Apa yang aku peliknye kan. aku punye roomate(si denggi) , umor belom cukup 20 taon tapi sibuk tengok pinggan mangkuk.. hahaha. aiyerrrr~ tapi seb baik gambar ni dia amik gambar kereta mainan.


ade trompet. besor wooo.


Kalau boleh semua aku nak gantung kat lengan. hahaha.mula-mula suka yang jenama ferrari, kekonon matching ngan jam haha. aaaa rambang mata semua unik. Mokcik baju merah tu yang berniaga beg-beg ni.


Tak tahu nak pilih yang mana. lama kat beg beg ni je aku rasa haritu hahaha.


like i said.... Denggi tak habis-habis dengan dia punya mangkuk , sudu semua.. mak mak angat!


Pokcik ni happy je..


Jatuh hati sama ini hemlet (helmet). bukan jatuh hati dengan sebelah kiri tu eaaa.. helmet ni sesuai betul pakai merempit pergi fakulti. wrenggg wrengg...


Aku paling suka tengok "tick tick" jam pasar karat.. sangat branded rupa paras nya. haihh. Tapi tu la, besar besar semuanya.


Macam kat Nepal pulak perasaan masa ni. Alhamdulillah terkawal keadaan disana, cuaca ok-ok saja.


Sebenarnya nak angkat yang besor tu kuderat takdak pulak anyonyo..


Style betul kalo balik kampung pakai beg ni, tapi kalo bawak naik kapal terbang, terbang takde pilot cuz im so fly~ susah sebab tak boleh sorong tarik.

 

Ni kalo budak fashion style la kalo bawak beg camni bawak dorang punye drawing .


Yang ni mesti opak aku suka , tempat buang abu rokok.. sangat unik dan esklusif gitew, punat hitam yang atas tu tekan ke bawah kalo nak buang abu/puntung rokok.


tupperware nescafe! sapa suka kopi macam aku, mesti dia pandang punya barang-barang berkaitan kopi.


Kalo luck baik, dapatla tengok live band kat pasar karat ni.. Pakcik ni tidak boleh melihat tapi berkebolehan menyanyi.. :D


Aku dengan denggi memang kaki bundle. Mana nak dapat baju 3 helai rm5...


Kiteorang balik dengan bahagia sekali.. huhu ! apa yang aku cekau dari sana? tadaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!


Waaaaaa, happy umie ! (^__^) Kalo nak pergi karat ipoh, korang carik je jalan dato onn jaafar. Pastu jumpa the store. Belakang the store. Landmark paling senang Ipoh City Hotel.

-chiaw-

22 September 2014

Sepagi Sehari Semalam Di Taiping

Salam perak aman jaya.


Haritu... hmmm. ni kisah minggu lepas punya. Sehari weh kat taiping , rugi kalo tak shoot. Cadangnye memang nak teman member kelas shoot untuk subjek photography cikgu amir. hehe.


Apa yang unik dekat tasik taiping adalah cara lingkaran pokok dia. Very interesting !


Ni cover album mana pulak ye? haha. muka sememeh tak mandi masing-masing. Malam bawak ke siang balik. Kiteorang sewa kereta 24jam.


Kanak-kanak riang. dari kiri ; kaka, umie, kema, bani, ridhuan, bambam & shah.


selftimer... say cheese~~~

say weeee~

btw, apa yang best nye, lepas pergi taman tasik taiping, aku berjaya pergi zoo. Guna ic orang perak dapatla rega murah sikit rm13. Seumur hidup aku, aku tak pernah pergi zoo..terima kaseh kawan-kawan yang bawak pergi zoo taiping. aku tengok binatang makan, menari dan tidur. 


selalu tengok obeh(kucing aku) makan tidur berak cangkung pipi tersorong-sorong. ni boleh tengok binatang lain perangai lain macam , aku sangat terujaaaaa!!! seb baik ridhuan si baju purple tu orang taiping, so dia tau la mana sotong kangkung sedap, sotong kangkung sedap boleh dapat kat belakang bomba katanyer. 

Tapi serious memang sedap & banyak jugak la. tu pasey la kongsi ngan kaka.. Kaka kuat makan pun tak habis, haha. Guano tu? hehe. Tapi pengalaman di Taiping sehari je tak puas, macam-macam nak buat kat sana. 


kaw kaw malapiaw tiptop ala ala ting ting kah!