Blogger templates

23 April 2014

Sarikei, Seghawak

Shalom..

Cargas nampaknya aku harini pergi Sarikei menukar kad maybank. Motif sangat maybank suruh tukar kad baru, tak faham betul, ape fungsinya?*ade sebenarnya , aku malaih nak amik tau. Maka, harini pukul 8:30 aku bergerak dari rumah dengan senyuman haha. Kata orang senyum tu sedekah, tak kesah la macam orang gila sekalipun kan, aku nak senyum dengan alam , kau ape tau?!


Nak pergi sarikei dari daro ade dua option sebenarnya, naik kereta, motor & boat express panjang. Aku mengambil keputusan nak naik boat express, kejap je sampai , perjalanan merentasi sungai paling panjang makan masa 1jam setongah je. Tak sempat nak ngingau, sampaila ke destinasi.


Yang ni pelik harini, selalu nya kannn, manede kapal pagi-pagi buta kat sungai Rejang. Harini ajaib beno , kan dah jammed sungai. Sempat aku ushar luar tingkap sambil phewittt, huuu pekerja kapal nampak gelap sekali... kesian dorang.


Daripada ngingau tak tentu pasal kan, Aku hadam buku dari DUBOOK PRESS iaitu kechai.. cerita die okay la, hurmm bolehlaaa, tapi belom tahap "gila babi" lagi :D tapi takpe, boleh buat aku senyum tepi tingkap express kira okay la kan? sedikit berjaya la Bro.. *clapclapclap


Akhirnyaaa perjalanan aku bersama bahan hadaman aku, kechai dalam express tamat. Dah nampak Pekan nenas! Sarikei (bandar nanas) ! Sarikei kalo korang nak tahu mercu tanda dia nanas. Maaf , takdak gambo,tak sempat. Kalo korang nak tahu, Sarikei juga terkenal sebagai bandar nenas kerana nenas termanis berasal dari kawasan ini.

Dari segi sejarah, Sarikei juga terkenal sebagai pusat pemberontakan penduduk tempatan (Iban dan Melanau) terhadap pemerintahan Raja James Brooke di sekitar 1800-an. James Brooke pernah mengunjungi Sarikei pada bulan april juga.. WOHA!! Sama ngan aku pulak haha.


Ni suasana kepagian di Terminal, selalunya area-area sini orang tua je jenjalan.. sebab, ada paso ikan & sayur yang segar. Sini pun heritage die boleh tahan sebenarnya.. kalo kat Semenanjung haritage town die dekat Penang & Ipoh.


Okay, our 1st location..MAYBANK! memandang kan card sudah tamat tempoh,takboley nak withdraw & ade masalah dengan maybank2u aku tak tahu password dah, terpaksa pergi sini dulu.ade la dalam 15minutes urusan then settle. Keadaan maybank di sarikei sangat clean & clear..


Tadi sempat singgah kedai gambo. Sangat oldskool okay. Kedai ni dah lama gila dah. Serious lama.. sebab dari aku kecik dulu sampai ke besar masih wujud. Masih di kedai yang sama, taukey yang sama.




Kesian kot, depa kena ikat tengkuk. Tak lari mana pun kucing tu amoi oi. Rasa nak call polis je buat report. Tak sampai hati nengok.


Yang ni pun sama nasib dia.. bile aku usap-usap kucing cina yang ni, Tuan die pandang len macam. Helo auntie aaaa, i pon ade tau kucing kat rumah, nama Tasbih(obeh) , i ikat kat hati je biar die tak lari. Physical abuse doh auntie ni..



kalau pergi sarikei, wajib jumpe cousin aku yang comel ni. Cousin aku yang ni memang lama da duduk sarikei, tutup mata pun die tau kedai mana yang sedap haha.


tak boleh lawan kopi ais dekat giant seksyen 13 lagi laaa. Maaf mokcik. heeeee.


Abc TERRRRRsedap bagi aku. ABC Sarikei.. 


bye-bye kejen, ada masa kite meronggeng berdua lagi ye. Dia jugak la yang selalu dengan aku merayap kat jalan TAR selalu dulu masa study kat Shah Alam. 


OKAY, kite balik Daro balik :D woohoooo... *lelambai

22 April 2014

CONTENGAN

Salam masyarakat, kisah ini berlaku bulan lepas kalo tak salah, lama kan ? minggu-minggu final dekat UiTM Seri Iskandar. Nak topup barang dapur. Amboi, macam rumah pulak kan nak top up barang dapur haha, padahal aku duduk kolej nun hujung sekali, yang ade babi hutan & monyet. Serious, kolej aku paling macam zoo,rare tak? haa


Perjalanan dari kolej aku ke luar amat-amat makan masa, sape yang duduk uitm perak ni tau la macam mana, kaki kene kebal sikit duk sini, segala nya jauh. Nak mudah, beli la basikal satu. Ce ushar gambar kat atas , laki pun pakai payung tau duk perak. tiada istilah "ape sial laki pakai payung, bapok bapok" Panas yang amat!


Bagi sesapa yang duk perak, pasti dah familiar da ngan kedai runcit & kedai mamak RAHMATH ni. Kalo nak beli barang art, sini memang murah,tak tipu! dari kolej aku, perjalanan ke sini mengambil masa 15minit . kalo yang 1stimer agak gigil lutut jugala. Nak tanak kene menapak jugak sebab situ je pun ade kedainye lalala.


Muka Mai & Amy penat teman aku conteng-conteng. hahaha. Mai & Amy ni la roomate aku kat Peghak..Cukup adapt ngan aku yang bersepah ni haha. Bila aku sepah, amy la kemas.



hoi kak, seronok conteng, sape ajar ni haha.





sukahati je kan nak conteng? ingat tiang tu bapak kau punye ke Mie? haha
 gua bangga jap, dapat conteng tiang rumah kedai orang... 




 irfan love amy. Allahhhhh.. tak boleh blah betul. Irfan, nama mu terpahat bukan hanya dihati amy, tapi di dinding-dinding kedai. awuuu!!




phuii, gembira je kan aku ni? 






Yeahh misi menconteng haritu berjaya!! dan paling best aku dapat harga kapur sehengget je, diskaun sebab alasan aku "bang, bagi la diskaun sikit, ni dah berhabuk, ade patah-patah gak ni,ape ni ape ni", maka abang tu pun bagi diskaun.

shalom! 

20 April 2014

CAFE YANG BERFIKIR LUAR KOTAK

Morq! Morq! Terima kasih sebab share gambo memang buat aku meraung kempunan.. wahai batu belah batu bertangkup, makan lah daku!! aku kempunan pergi snekjer. Ape itu snekjer? Snekjer adalah cafeteria yang ade konsep die tersendiri, dia bubuh semua barang classic. Aku rasa owner dia sangat-sangat menghargai seni . pokcik mang hebak!


Yang paling pelik, snekjer ade dekat Somban yo jang! tetibe teringat lagu kojolobaq kolobuuuu~~ ape yang aku gugel, cafe ni letak dekat belakang perodua Somban. tak ramai kot yang tahu kewujudan kedai ni..


cube pandang syiling.. fullamak, unik giler. ade macam-macam jenis lampu.


pernah tak terfikir nak letak pintu kat syiling? tak kan? ini memang betul-betul luar akal. macam pintu rumah nenek. hehe.



Biola tergantung then ada bayang-bayang..









Hoop hooray. Belanja gambo dulu ye kengkawan, kalo diizin Allah, aku sampai sini, kamupun sampai situ . insyaAllah :D mahu mahu mahu mahu kesitu ! Shalammm!