Umie.Artoqiemie: Tips Membeli Air Conditioner

02 September 2014

Tips Membeli Air Conditioner

Shalom masyarakat? Harini aku nak share tips membeli aircond *fuuuuhhhh tiup kasi sejuk

Tips Membeli Air Conditioner

Bila kita shopping, tak kisah la kat kedai atau online, mesti kena buat research dulu tentang barang yang kita nak beli kan?. Kalau pergi kedai, kita mesti tanya apa yang sesuai, apa spec, apa function yang ada. Kena banyak bertanya, so that kita tak silap beli barang. Especially bila nak beli something yang kita kurang tahu tentang barang tu, contohnya nak membeli air conditioner.

Actually banyak benda kita kena tahu untuk membeli air cond, antaranya jenis air cond, BTU, inverter, energy dan macam-macam lagi. Kalau shopping dekat Lazada Malaysia, korang cuma search je “Air Conditioner” atau korang ke link page tu by klik - Air Conditioner (AIR CONDITIONER)



Nampak tak ada banner Buying Guide, bila korang klik, korang akan tahu macam mana nak menentukan air conditioner yang sesuai untuk bilik/rumah korang.



 1. Type - Ada 4 jenis air cond dan setiap satu dengan function yang berbeza. So, untuk tentukan air conditioner dalam bilik korang, kena tahu la jenis2 air conditioner yang sesuai. Jangan main hentam beli je. Hehe kenot laik that brathaaa.

Window Ac untuk bilik yang kecil tetapi bertingkap, air cond jenis ni agak bising la dan cara pasang tak complicated sangat. Kalau split AC ni untuk any bilik , tak kisah la ada tingkap or tak. Split Ac ni memang biasa orang pakai, terutama diorang pasang dekat living room. Kalau Cassette AC ni pulak korang akan perasan dekat restaurant atau office, iaitu ruang yang besar.

 2. BTU - The British Thermal Unit (BTU) is the international measurement of energy. Senang cerita BTU ni jumlah heat dalam sesuatu bilik. So, kalau korang silap tentukan BTU dalam sesuatu bilik, nanti korang silap pilih aircond. Yang penting kena tahu size bilik korang. Ni timetable untu bagi korang lebih faham tentang BTU.


Lain-lain information korang boleh check dekat Lazada. Ingat, kena bijak berbelanja tauuu! Dekat Lazada Malaysia pon banyak pilihan air conditioner yang ada dengan diskaun hebat kaw kaw malapiaw! tip top ala ala ting ting. bukan bhiashe bhiashe~


Kalau tak suka air conditioner, pelbagai jenis kipas pon ada dijual,kau panas , kau kipas. kira-kira 400 jenis. Banyak kan?. Boleh klik sini : Fans at Lazada Malaysia (FANS AT LAZADA MALAYSIA) .


Jom ke Lazada Malaysia(link: LAZADA.COM.MY) sekarang ! tayah tunggu lama-lama kebil mata, click click.. MANTOP BAH NI !

5 comments:

Ismi Ana said...

Nice sharing kak. Ehh..lama menyepi. Gi mane laa akak kita sorang ni. Huhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

nice info =)

Hafiz Hafizol said...

tak pernah lagi shopping di Lazada nie.. heeeeee =D

lynndamya said...

Salam, haa kannn...bagus ni, beli benda2 elektrik cmni, mmg kena ada panduan nya..thanx for sharing.. :D

John Terry said...


Found your blog. It is full of really good information. Thank you for sharing. If you ever need service on rheemteamcomfort.com. We would love it if you would have a look at some of our blogs and let us know your thoughts.