Blogger templates


18 July 2010

BUAT HEADER HANYA DENGAN PHOTOSCAPE ^_^

Bahan-bahannye.
1.Mestilah ade photoscape(klo xde,boleh download sini)
Dah ade photoscape,mesti kita boringkan dengan fonts yang disediakan?ok kite download font kat sini.

Cara-cara nak download font:


1.Click kat Mac OS X Download












2.Font Chopin Script dah ade kat folder kan?macam ni




3.Click folder tu & click COPS_.TTF


4.Click Install

5.Ok! dah siap install.


  Ok sekarang kita nak buat HEADER pulak

  1.Gi photoscape
2.Click Editor 3.Drag mana-mana gambar kat dalam editor.Contoh dibawah,Umie drag pensel warna.



4. And then buat petak putih(klo background header itam,buat petak hitam),Contoh..
5. SAVE petak tersebut.








 6.Ok now,close photoscape korang dulu.



7.Kite fikir dulu nak wat ape ngan header.Contoh la,Umie nak wat header untuk kawan Umie,nama dia “Piyah Rawr” description dia “Aku tak gigit orang”.

8.Dah tahu TITLE & DESCRIPTION.Kite search picture yang berkaitan kat PHOTOBUCKET.

9.Make sure background gambar yang dipilih warna putih ok.

10.Umie dah dapat search 7 gambar untuk header Si "Piyah Rawr".Ni lah gambar-gambar yang Umie amik dari photobucket.Nak lebih dari 7 pun xpe,bergantung dengan citarasa masing-masing.


11.Ok sekarang dah ade gambar.Korang masuk photoscape.Pegi Editor dan drag petak yang putih(petak yang kite buat mula2 tadi) kat photoscape.

12.Dah drag? Ok,sila tentukan size header korang bape.Contoh Umie buat width 800,height 300.






13.Ok,dah buat size header bape?.kita insert image kat petak blank pulak.

14.insert image










15.Insert ketujuh-tujuh gambar yang kite download tadi kat petak putih tu.4 gambar pun ok jugak.^_^




16.Buat Fonts Pulak ok?








Nak buat shadow,tick kotak [/] apply ok?
















17.Header yang paling simple sudah siap! Tadaaaa!!
















Aduh,penatnye.cramp dah punggung ni.Korang faham tak ape yang Umie terangkan ni?Klo tak faham,sila Tanya Incik google ataupun bloggers yang pro2 tu,k?Bagi yang dah pandai guna photoshop/CorelDraw tu,takyah la bace entry ni ok? Adiosa fellas~

80 comments:

Pelatt said...

tolong buatkan header gua

WZulhilmi said...

Nice tips Umie!! memang berinformasi. aku selau guna photoshop je klu nk buat header. Rupa2nya ada cara lain nak buat.. lagi simpel.. main copy2 je.. hahaha

eykameow said...

hehehe nice one. i likee :] timer kasih cikgu umie . wink2

Zulfahmi Abidin said...

Fahmie sangat paham umie.tpi blog fahmie tak de header la pulak.hehehe.ksiannyer..

Entry terbaru Fahmie:
¶ Muka Cantik Soalan Bodoh Yang Ditanya
¶ Gambar Itu Haram
¶ Start Sharing Not Selling

PIDUT ASiS said...

pergh..power gile..pas ni bole la wat sendiri lak..hehehe

Post Terhangat...
Baby Beraksi Ghairah..(Versi Baby)

RedBoy said...

wahh.. umie dasat la.. nice.. red x phm mcm mana nak buat kat step 4 tuh.. mcm mana nak buat erk?

p/s: satu lagi, mcm mana erk umie buat org tgh snap gambar kt bwh sblh kanan tu erk?

RedBoy said...

satu lagi umie.. asal bila red dh extract kuar file chopin tu.. tapi bila red klik kt fail tu dia x leh install pon..

teddyuna said...

thnx umie.. cam nk try jerp.. ekekeke

^_^

teddyuna said...

thnx umie.. cam nk try jerp.. ekekeke

^_^

teddyuna said...

thnx umie.. cam nk try jerp.. ekekeke

^_^

Hamzah Ian said...

aaa~~~ alooo... aloooo... semekom...

Umie Nadhirah said...

@Pelatt

Ho? Pengsan..

Umie Nadhirah said...

@WZulhilmi

Photoshop lebih ok dari Photoscape^^Tp,photoscape laju.Umie suke yang cam maggi ni.HAHA.5 minit siap

Umie Nadhirah said...

@Eykameow

Sama2 anak muridku.HAHA

Umie Nadhirah said...

@Zulfahmi

Manede kesian.lebih baik kot klo xde header^_^xperlu nak edit2..

Umie Nadhirah said...

@PiDut Asis

Power Rangers Pink la katakan..HAHA

Umie Nadhirah said...

@RedBoy



-Buat petak je tu,buat besar2,

-Anda dah click bermakna dah install la tu,cuba check kat fonts lam photoscape,simple je nak install font,click sekali je.

Umie Nadhirah said...

@Teddyuna

Ur welcome,sharing is rock..HAHA

Umie Nadhirah said...

@Hamzah Ian

Kslm...Umie sedih ni Hamzah...huhuhuhu:'(

mikro_kokus said...

waaa....... cantik2..... pandai la umie wat.... nak kena belajar tutorial neh.. nak try wat header baru haha! Thanks..... ^_^

Umie Nadhirah said...

@Kokus


Xde lah pandai sangat bab-bab header ni,sebab ade orang tanye,that why umie xplain A-Z..Ur Welcome Kokus:) Photoscape mmg senang .HAHA

mikro_kokus said...

tu la...nampak memang mcm senang... sebab tu kokus nak try.... ^_^

RedBoy said...

umie.. takde pon fonts2 yg red download td.. mcm mana nih?

syahira ariff said...

terer gak umi buat tutorial !
msti penat kan nk siapkn tutorial ni
photoscape best sbb dia simple dan cantik

Farid MOFASAD said...

nak

dLa said...

same la kite wat header kat photscape je.
sng skit kan.

Hamzah Ian said...

umi oh umi.. nape kamu minat si mate sepet ha??

Umie Nadhirah said...

@RedBoy

Red download camne eh???Umie pelik ni Red..sebab nak download fonts x yah extract bagai,just click je..huhu

Umie Nadhirah said...

@Syahira

Bontot yang normal boleh jadi cramp wooo..

Umie Nadhirah said...

@Kokus


Try jangan tak try

Umie Nadhirah said...

@Farid Mofasad

Nak gula-gula? Nahhhh..

Umie Nadhirah said...

@dLa

Main copy paste je ^_^

Umie Nadhirah said...

@Hamzah Ian

Mata sepet Cute ^_^,lagi2 klo mamat korea..aduhhh,cair~

Fay Nana (Cik Fana) said...

selalunya kite mix kan photoshop dengan photoscape. teehee! nice entri! :D

Umie Nadhirah said...

@Cik Fana

Photoshop banyak tool dari photoscape..Kan? Thanks,sharing is rock..HEHE^^

Hazzy Ishak said...

thanks umie, banyak membantu.rasanya kejap lagi bertukarlah header hazzy tu.heee

Entry terbaru dari Hazzy,
Makan durian dengan nasi. Pelik ke?

iqbalsyarie said...

Wah...mantap la umie!!TQ!!!bagus2
Post baru:Ini membuatkan kita berfikir?

Umie Nadhirah said...

@Hazzy Ishak

Welcome..^_^..Header Hazzy dah cantik dah,nak tukar ape lg..hehe.

Umie Nadhirah said...

@Iqbalsyarie

Welcome...

Fara said...

wahhh~
senang je gune photoscape...
niceee!

Umie Nadhirah said...

@Fara

Mudah+cepat,Untuk manusia malas cam Umie^_^.

teddyuna said...

@ umie nadhirah
wa.. mmng rock..hahaha...
dh mimpi lelai misteri da? ahax..

teddyuna said...

opss.. tertnggl k.. lelaki misteri i mean. .. hehehe

Umie Nadhirah said...

@Teddyuna

Rockers bergigi rabbit,Rockers ke tu?HAHA..Lom mimpi lg ni Una..ade tips tak?..

ash_asrah said...

huhuhuh tujuan nak komen entry ni kozzzzz nk ckp yg mamat dalam tu cuteeeeee i melting dear hohoho ;P

AIman_De_Cloud said...

x de x de hidup photoshop. Cs5 ok lastest oh~ hahahah

Eciz said...

wooh0o. oke la. tp ku salu guna potocop je. da jadi geng potocop lagi. KAHKAH

nabilah_2908 said...

mudah juga ni...sy buat header tuk blog tu pun guna power point jer..huhu..nk try juga bila free nnti..

thnks umie.. (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CREAM PUFF

shazika said...

aku pon buat header pakai photoscape

Tapak Kaki said...

kalau aku buat kompem buruk.. aku ni tak berseni..haha

Zulfahmi Abidin said...

hahaha..a'ah jgk eak.tak yah la fahmie pening2 nk tuka header..tp klu da bosan dgn warna kt blog fahmie bagi tawu la ea. dah lame sangat lah fahmie gune template tuh.hehehhehehehe

Entry terbaru Fahmie:
¶ Lokasi Pergambaran Transformers
¶ Muka Cantik Soalan Bodoh Yang Ditanya
¶ Gambar Itu Haram

RedBoy said...

@ u-mie,
red just download mcm biasa lah umie..

Umie Nadhirah said...

@RedBoy

Jangan extract folder tu ok?

Hamzah Ian said...

mamat korea?? lu tak tau die ade penyakit aids tuh,, haha

Umie Nadhirah said...

@Hamzah Ian

Nak pukul hamzah laju2 ni.Asal cakap mamat korea cam gitu..arggghhhhh,geram~~~~~

RedBoy said...

kalau tak extract pon still gak xleh install.. kalau cm tu, nanti umielah tolong designkan header tuk RB leh x? plisss..ye? muahhxxx..sebijik..heee

amalina sahaja said...

thanks umie :D

Umie Nadhirah said...

@RedBoy

Pelik betul ? Petang ni datang rumah Umie,Umie nak jadi cikgu:)

Umie Nadhirah said...

@Amalina

Ur most welcome derr

@ien_R@z said...

thanks for the info... nanti nak try la.. hehe

RedBoy said...

boley.. hehe.. kalau umie yg tolong designkan tok RB leh x? RB sdh kecewa setelah berkali2 x menjadik.. huhu

Umie Nadhirah said...

@Ain Raz

Ok..Ur wc ^_^

@RedBoy

Nak pengsan bleh tak???

RedBoy said...

boleh.. umie stay at sarawak ker?

Umie Nadhirah said...

@RedBoy


Yar,nape?

RedBoy said...

saja tanya.. red tinggal di Kedah..so far you know.. umie nak add umie lah kt FB..skang da boley online plak.. kasi kt blog RB ye..

Zither said...

wow wow wow bestnya.

hazarimi ♥ said...

best..best. nk try buat satu =)

Mommy Aisy said...

dear! hi...

sis try download font tp tarak bole la.

how ya?

sis pakai vista.

nadzifa707 said...

hush... how 2 do nieyh??? pyh oo....

| RoziAhmad | said...

saya pun tak leh nak guna tulisan yang di download tu. dah download kat pc tapi bila tengok kat photoscape tulisan tu still tak ada. adakah perlu tulisan itu di save di mana² folder tertentu?

Ard said...

macam nice je photoscape. heheh

Fadah said...

u-mie..

boleh tolong buatkan header fadah x?

-iEkA DaRLink- said...

kak umie! thanks tau. tuto kak umie bikin header ieka gempak! kehkeh. ieka amek link ni untuk share ngan kawan ye? :)

~~Ticer Wann~~ said...

tq... tutorial ni sgt mntap.. sy leh bikin header sndiri even xda la secantik mn pn.. syukran2

cheema said...

UMIE..nk tnya...header da siap wat..tp x fhm mcm mane nk msuk kan kat blog??

Cinta Blueberi said...

hi.thanks 4 sharing..cool n cute header ni.nway nnti bole la share cra buat template plak.nmpk cool je template ni.. :)

eyra TRALALA said...

wah. thanks youu. its helping me :D love u laa. ahaha

MisS ZiLaAa~~ said...

salam kak umie,:))bk mlabak mun font PIYAH du,,, wak download gak ka? ataupun,,.nuan wg photoscape?

Umie Artoqiemie said...


sebarang pertanyaan,
emailkan kepada : umie_nadhirah@ymail.com

Rezza said...

dah sampai no 4 nak tekan mana untuk dapat background tu?